Selahaddin Eyyubi ve Eyyubi Devleti (Kürt Tarihi)

Selahaddin Eyyubi ve Eyyubi Devleti (Kürt Tarihi)







 Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbîler (Arapça: أيوبيون 'ayyūbīyūn; 1171-1250, Hama'nın yerel yönetimi olarak 1348'e kadar), Zengi Devleti'nin komutanı olan Kürd lider Selahaddin Eyyûbî'nin kurduğu Sunni İslam Hanedanı'nın egemen olduğu Mısır'daki devletin adıdır.En güçlü olduğu dönemde MısırSuriyeIrakHicaz ve Yemen'i egemenliği altında tutmuştur.

Kürd Lider Selahaddin Eyyubi Selahaddin Yusuf bin Eyyubi (Kürtçe: سەلاحەدینی ئەییووبی/Selahedînê Eyûbî; Arapça: صلاح الدين الأيوبي, tam adı: الملك الناصر ابو المظفّر صلاح الدين يوسف ابن ايّوب; el-Melik el-Nasır Ebu'l Muẓaffer Selahaddin Yusuf bin Necmeddin Eyyub) 

Fransız ve Bizans ordularının müşterek saldırılarına karsı büyük başarılar elde eden Selahaddin Eyyubi, İslam dünyasında kendisini büyük sempati duyulan, tam anlamı ile güçlü bir vezir ve önder durumuna geldi. 1171´de, varlığını 200 yıl sürdürmüş olan Mısır Fatımi halifeliğine son verdi.Hicaz, Yemen, Aden ve Mekke´yi aldı. Eyyubilerin buralardaki hâkimiyeti 50 yıldan fazla sürdü.Suriye Kralı Nureddin´in 13 Mayıs 1174´te ölmesi üzerine Selahaddin bir ordu ile Suriye´ye dönerek orayı da hâkimiyeti altına aldı. Bağdat´taki Abbasi halifesi, Mayıs 1174´te Selahaddin Eyyubi´nin krallığını kabul ederek fethettiği topraklardaki otoritesini tanıdı. Musul şehrini de alarak Musul Atabeklerine son veren Selahaddin, ülkesinin sınırlarını Fırat Nehri´ne kadar genişletti. Yukarı Mezopotamya´daki küçük beylikleri de hâkimiyeti altına alanEyyubi İmparatorluğu´nun sınırları doğuda Dicle Nehri´ne, kuzeyde Ermenistan hudutlarına, güneyde Yemen´e, batıda ise Tunus´a dayanıyordu.
1187´de Kudüs şehrini Hristiyanların elinden aldı ve bu, İslam dünyasında ona büyük bir saygınlık kazandırdı. İslam´in Sünni öğretisiyle yetişen Selahhadin, kurduğu devletin resmi mezhebinin de Sünni olduğunu ilan etti. Dinde yaptığı reformlardan dolayı, adi Yusuf iken, dini ıslah eden anlamında "Selahhadin " olarak değiştirildi. Eyyubiler döneminde pek çok Kürt yazar, sair, bilim adamı ve aydın yetişti. Izzeddin Ali, Mecdeddin Ebu Saadet, Ibnul Esir el Cezeri (Nasrullah ) bunlardan birkaçıdır.



Eyyûbîler Kürt Mü? tartışmalarına açıklık



Eyyûbîlere Kürt, Türk Arap devleti denilmiştir. Ama yaygın görüş Eyyubilerin Kürt kökenli olduklarıdır. Öyle ki, El-Hazrecî'nin Eyyubileri anlatan eserinin ismi Târihu Devleti'l-Ekrâd (Kürd Devletinin Tarihi) ismini taşımaktadır.



Selahaddin Eyyubi Kimdir?

Selahaddin Eyyubi 1138 Yılında Tikrit’te Dindar bir Kürt ailesinde dünyaya geldi. Babası Necmeddin Eyyub, Selçuklu Devletinde Lider olan İmadeddin Zengi‘nin hizmetkarı idi. Annesi Selçukluların Emiri olan Şihabeddin Mahmud İbn Tokuş El Harimi‘nin Kızkardeşidir. Kendini bilmez tarihçiler her ne kadar türk desede , dünyanın önde gelen tarihçileri onun kürt olduğunu söylemişlerdir.
Selahaddin Eyyubi Ba’lbek ve Şam’da büyüdü. Askeri Kariyeri, önemli bir komutan olan amcası Esedüddin Şîrkûh el-Mansûr‘un ordusuna katılarak başladı. 1169 Yılına gelindiğinde, 31 yaşındayken Mısır’daki Fatımi halifeliği bünyesindeki Suriye birliklerinin komutanı olarak atandı.
1171’de Selahaddin Eyyubi Şii Fatimî devletini tamamıyla ortadan kaldırdı, böylece Mısır’ın tek hükümdarı olmakla beraber, İslam aleminde yeniden tek halife dönemine geçildi. Ve bu zaferden sonra Selahaddin Eyyubi‘nin ilk işi Şiilerin yaymış oldukları Şii düşüncesine karşılık Sunni çalışmaları hızlandırdı. Selahaddin Eyyubi‘nin İslami Cihad aşkı onu bölgedeki tüm ırkların komutanı haline getirdi. Bu sarsılmaz inancı sayesinde Kürt, Arap, Fars gibi birçok ırktan kişiler onun etrafında kenetlenip mücadele ettiler.
Selahaddin Eyyubi topladığı bu ordu ile Haçlılar ile mücadele etmeye başladı. 1187 Yılında Haçlı Ordusunun karşısına çıkan Selahaddin Eyyubi Hattin’de yeniden büyük bir zafer kazandı. Mağlup olan Haçlı ordusu, elindeki tüm kale ve bölgeleri Kudüs dahil olmak üzere Selahaddin Eyyubi‘ye vererek geri çekildiler.
89 Yıl boyunca Haçlıların elinde olan Kudüsü kurtarmakla Selahaddin Eyyubi tüm islam aleminin gönlünde taht kurdu. Bu zaferle büyük bir üne kavuşan Komutan Eyyubi’nin zaferini kabullenemeyen Avrupa birbirine düştü ve Üçüncü Haçlı Seferi için yeniden hazırlıklara başladılar.
Fakat bu yeni ordu da Selahaddin Eyyubi karşısında başarısız olup mağlup olmuşlardır.

Selahattin Eyyubi Mesleği: Sultan, Komutan
Egemenliği Altındaki Bölgeler: Suriye, Filistin, Mısır, Yemen(Eyyubiler)

Selahattin Eyyubi Önemli Bilgileri:

Doğumu: 1138 Tikrit
Kazandığı Zafer: 4 Temmuz 1187
Kudüsü Fethettiği Tarih: 2 Ekim 1187
Vefat Tarihi: 4 Mart 1193

Yaşadığı dönem boyunca çocukluktan ölümüne kadar hemen hemen tüm günleri savaş meydanında geçen ve savaşla haşir neşir olup Avrupayı büyük bir mağlubiyete bırakan Büyük Komutan 4 Mart 1193 Çarşamba günü Şam’da vefat etti. Kabri hala Şam’da bulunmaktadır.

Yorumlar