İzlemeniz Gereken Kürtçe ve Kürt Filmleri
1. Kaplumbağaralda Uçar
Kaplumbağalar da Uçar (Farsça: لاک پشت ها هم پرواز می کنند Lakpoşt-ha hem pervaz mi-konend, Kürtçe: Kûsî jî dikarin bifirin, İngilizce: Turtles can fly)
Sarhoş Atlar Zamanı'nın da yönetmenliğini yapan Bahman Gobadi'nin 2004'te çektiği filmi.
Irak Savaşı'ndan sonra çekilen ilk Irak filmi (İran ve Fransa ile ortak yapımı) olup çekim esnasında Amerikan işgal kuvvetlerinin de desteğini aldı.
Berlin Uluslararası Film Festivali En iyi istikbali ve barış film ödülü (2005) başta olmak üzere birçok ödülleri aldı. 2006'da İran en iyi yabancı film dalında adaylık gösterildi.
2. Bahoz
Fırtına (Kürtçe: Bahoz), 2007 Türkiye yapımı politik dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini Fotoğraf adlı filmi ile Milano Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü" kazanan Kazım Öz yapmıştır.
Filmde Cahit Gök, Havin Funda Saç, Selim Akgül, Asiye Dinçsoy, Ali Geçimli, Kadim Yaşar, Bertan Dirikolu, Engin Emre Değer, Volga Sorgu, Feyzullah Gürdaş, Ececan Gümeci, Çağlayan Bozacı, Zelal Maraşlı, Ali Sürmeli, Sinan Bengier, konuk oyuncular Turgay Tanülkü, Ümit Çırak ve Muhlis Asan rol aldı. Filmin müziklerinde ise Vedat Yıldırım, Ayhan Akkaya ve Burak Korucu imzası taşımaktadır.
Konusu
Kürtlerin yoğun olarak başkaldırdığı bir dönemin politik gelişmeleri ile bir grup solcu Kürt gencinin öyküsünü beyaz perdeye taşıyan ‘Bahoz’ (Kürtçe Fırtına) filminin konusu kısaca şöyle: Cemal, üniversite sınavını kazanarak, küçük Kürt kasabasından İstanbul’a gelir. Büyük şehrin kalabalığı içindeki yalnızlığı, sistem karşıtı Kürt bir grup ile tanışmasıyla sona erer. Grubun öncülerinden Helin ile yaşadığı çatışma ise Cemal için yeni bir başlangıç olur. Benzer bir süreci yaşayan Rojda ve Orhan da zamanla değişip grubun aktif birer üyesi olurlar.
3. ZER
Zer, yönetmenliğini ve senaristliğini Kazım Öz'ün yaptığı 2016 yapımı sinema filmi. 21 Nisan 2017'de vizyona giren filmin, ilk gösterimi 36. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.[1]
Konusu
Eski bir Dersim türküsünün hikâyesinin peşine takılarak New York'tan Türkiye'ye gelen Jan'ın hikâyenin kökekini ararken başından geçen olayları konu alır.
4. İki Dil Bir Bavul
İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı film. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin,Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi[3] ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir.[4] İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kezİstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Ortadoğu Film Festivali'nde "En İyi Ortadoğu Belgeseli" ödülü dahil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımıBabamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.
5. Evdalê Zeynikê (film)
Evdalê Zeynikê (tam adıyla Evdal'im Ez Evdalê Zeynikê), yönetmenliğini Bülent Gündüz'ün yaptığı 2010 Fransa yapımı belgesel film.[1]Dünyada değişik ülkelerde birçok uluslararası festivale katılan ve ödüller alan film dengbêjlik geleneğini Evdalê Zeynikê'nin yaşamından kesitler sunarak ve kadın dengbêjlere ağırlık vererek anlatıyor. Film, Erzurum, Van, Doğubeyazıt, Iğdır, Ağrı, Toprakkale, Tutak, Hamur, Hınıs, Tekman, Karayazı, Belçika ve Paris'te Evdal'ın gezip yaşadığı yerlerde 15 kişilik bir ekiple bir ayda çekildi ve prodüksiyonu da Fransa'da yapıldı.[2]
Evdal’ın kilamlarıyla büyüdüğünü belirten yönetmen Bülent Gündüz filmini şöyle anlatıyor:
“Bütün kuşaklara esin kaynağı olmuş bir şairin, bir dengbêjin Temo’yla buluşması ve körlüğünde yaralı bir turnayla olan ilahi bir dostluğu var, Evdal’ın.. Dikkat edilirse, Evdal dünyanın insan üzerinde yarattığı baskı ve zulmü dile getirmek için ‘Temo lawo’ ya da ‘Quling a min’ diye başlar kılamlarına. Yani ‘quling’ ve ‘Temo’ aynı zamanda Evdal için en zor anlarında birer sığınaktır. İnsanlığı onlara şikayet eder. Onlarda teselli bulur.. Bugün, Dünya kültür mirası olan sözlü edebiyatı birbirinden güzel betimlemelerle taçlandıran Evdal’ın bu çalışmayı fazlasıyla hakettiğini düşünüyorum..”
Ödülleri
- Uluslararası Buddhist Film Festival, Sri Lanka, En İyi Yabancı Belgesel Film Ödülü 2010[3][4]
- İrlanda Uluslararası Film Festivali, En İyi Belgesel Film Ödülü 2010[5]
- New York Independent Film ve Video Festivali, Uluslararası Bölüm, Halk Özel Ödülü 2010
- New York Independent Film ve Video Festivali, Uluslararası Bölüm, En İyi Yönetmen 2010
- 2. Yılmaz Güney Film Festivali, Belgesel Film Kategorisi, Halk Özel Ödülü[6]
Yorumlar
Yorum Gönder